drtraianirimia@gmail.com

Ce este endometrioza? Cauze, Simtomatologie și Tratament

Ce este endometrioza? Cauze, Simtomatologie și Tratament

Endometrioza este o boală inflamatorie benignă în care țesut similar cu endometrul (glande și stromă) se regăsește în cavitatea pelvină. Deși este considerată strict o boală ginecologică, endometrioza este o boală a întregului corp. Leziunile de endometrioză profundă au fost găsite pe aproape toate organele din corp.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală benignă, inflamatorie. Deși majoritatea literaturii medicale echivalează endometrul cu endometrioza, această asociere nu este corectă. Există sute de diferențe de natură histologică și morfologică între endometru și țesuturile de endometrioză.

Complexitatea patologiei o face greu de diagnosticat, iar acest lucru se răsfrânge asupra femeilor, deoarece simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori severe și se întind pe perioade foarte lungi de timp.

Endometrioza este încadrată în top 10 cele mai dureroase boli, având ca principal simptom durerea. În medie, diagnosticul corect se pune între 7 și 10 ani, timp în care, femeile trăiesc în dureri. Acestea devin cronice și chiar evoluează de-a lungul timpului, devenind o boală în sine.

Endometrioza este de trei tipuri: ovariană, superficială și profundă.

Cauze și factori de risc ai endometriozei

Etiologia bolii nu este pe deplin elucidată. Există câteva teorii acceptate ca și explicație pentru boală, însă nu există un consens asupra unei sau a alteia. Iar acest lucru generează o lipsă a ghidurilor de diagnosticare și tratament, inconsecvență în ceea ce privește recomandările de tratament.

Una dintre cele mai răspândite concepții cu privire la originea bolii o reprezintă teoria menstruației retrograde elaborată de doctorul John Sampson în 1920. Conform acesteia, endometrioza reprezintă țesut uterin ce revine în corp prin trompele uterine cu fiecare menstruație lunară. Leziunile ar fi, de fapt, un autotransplant și s-ar comporta întocmai ca endometrul, sângerând în fiecare lună. Această teorie are mai multe probleme. În primul rând autorul ei a folosit un eșantion foarte redus pe baza căruia și-a formulat concluziile. În al doilea rând, teoria nu explică prezența endometriozei la fete tinere, care nu au menstruat și la femei la menopauză.

Cea de-a doua teorie este a Mulleriozei elaborată de dr. David Redwine. Conform acesteia, endometrioza este un defect de dezvoltare ce are loc în timpul organogenezei (procesul embrionar de formare a organelor). Dr. Redwine și-a fundamentat teoria atât pe descoperirea leziunilor de endometrioză la fetuți, cât și pe asemănarea din punct de vedere histologic a țesuturilor endometriozice cu alte trei boli embrionare: endocervicoza, adenomioza, endosalpingioza.

endometrioza
endometrioza

Care sunt simptomele endometriozei

Principalul simptom al endometriozei este durerea. Aceasta este multifactorială și nu se limitează la dureri menstruale, așa cum este postulat, în mod eronat despre endometrioză. Durerea se localizează oriunde există focare de endometrioză. Printre simptomele endometriozei se numărăr:

  • Dureri menstruale
  • Dureri pelvine cronice, ciclice sau neciclice
  • Dureri la ovulatie
  • Durere la contact sexual
  • Infertilitate
  • Tulburări digestive
  • Dureri la urinare
  • Dureri în umăr
  • Durere care radiază pe picior
  • Greață
  • Oboseală cronică
  • Balonare

Durerea în endometrioză este, de regulă extremă și rezistentă la tratamentul cu antiinflamatoare.

Diagnosticul endometriozei

Diagnosticul endometriozei se pune în urma unui anumit protocol, care este, de regulă, cunoscut doar de specialiștii în această boală. Pentru simptomele sunt foarte diverse și pentru că boala nu este cunoscută în toate manifestările ei, există o întârziere foarte mare a diagnosticului. De regulă, endometrioza este ultima boală suspectată atunci când există dureri pelvine, tulburări de digestie și alte simptome ce pot indica prezența altor boli. În plus, recomandările pentru efectuarea anumitor investigații ce nu au valoare în diagnosticare, mărește și mai multe timpul de așteptare al pacientelor.

Diagnosticul se pune în urma consultului clinic, a unei anamneze amănunțite, prin efectuarea unei ecografii transvaginale și ulterior, prin efectuarea unui RMN special, cu protocol de endometrioză.

Consult ginecologic

Consultul ginecologic pentru diagnosticarea endometriozei se realizează în afara perioadei menstruației și se efectuează prin palpare. Specialistul va viza acele zone ale pelvisului cele mai frecvent afectate de endometrioză: spațiul Douglas, ligamentele uterosacrate, rect.

Consultul trebuie să se deruleze cu atenție, deoarece majoritatea pacientelor simt dureri extrem de severe la palpare. Acestea trebuie informate în legătură cu procedura. Consultul clinic este esențial în stabilirea diagnosticului de endometrioză profundă.

Ecografie transvaginala

Examinarea ecografică poate diagnostica endometrioza pelvină profundă și pelvis ‘înghețat’. Putem vedea anumiți noduli de la nivelul rectului, retro-cervical, retro-uterin, dar nu putem avea un diagnostic de finețe care se pune în urma unui RMN cu protocol de endometrioză. Astfel, ecografia poate fi suficientă pentru un diagnostic prezumtiv, care va fi ulterior confirmat de RMN. Acesta este util atât pentru confirmarea diagnosticului, cât și pentru planificarea intervenției.

RMN cu protocol de endometrioză

RMN-ul cu protocol de endometrioză este cea mai relevantă investigație pentru confirmarea diagnosticului de endometrioză și pentru planificarea intervenției chirurgicale. Protocolul îl reprezintă inserarea de gel vaginal și rectal. Gelul realizează contrast suficient pentru a se evalua profunzimea afectării intestinale. Acest tip de investigație se recomandă în special atunci când se suspectează existența nodulilor rectali și intestinali.

Relevanța acestui tip de investigație este dată de experiența medicului radiolog. Acesta este cel care conduce investigația. Medicul radiolog este cel care poate identifica (sau nu) corect leziunile de endometrioză. El trebuie să cunoască aspectul acestor leziuni și trebuie să coreleze imaginile cu simptomele pacientei.

Cum se tratează endometrioza

Atitudinea terapeutică se decide în funcție de mai multe aspecte:

-simptome

-pericolul  complicațiilor

-probleme de fertilitate

Simptomele endometriozei pot fi gestionate cu ajutorul antiinflamatoarelor si a altor medicamente pentru durere. Tratamentul hormonal cu contraceptive combinate poate fi util în cazul endometriozei ovariene, ce nu poate fi ținută sub control cu tratament chirurgical.

Progresia bolii, însă, nu poate fi ținută sub control. Nu există, în prezent, metode de tratament non chirurgical pentru endometrioză. Așadar, tratamentul endometriozei este chirurgical atunci când simptomatologia este serveră, când focarele de endometrioză profundă pot compromite integritatea fizică a femeii, dar și atunci când se dorește îmbunătățirea fertilității.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos pentru endometrioză constă în tratament hormonal cu contraceptive combinate, dar și în medicamente anti-inflamatorii. Tratamentele GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor) acționează asupra glandei hipofizei, suprimând activitatea ovarelor. Acest tip de tratament este recomandat având ca fundament teoria menstruației retrograde. El este foarte agresiv, predispune pacienta la efecte adverse importante și cel mai important, poate fi cu succes înlocuit de tratamentul cu anticoncepționale combinate.

Endometrioamele sunt susceptibile tratamentului hormonal cu anticoncepționale. Evoluția acestora poate fi controlată prin administrarea acestui tip de hormoni. Însă, leziunile de endometrioză profundă nu răspund la niciun fel de tratament hormonal.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical al endometriozei îl reprezintă excizia leziunilor în profunzime. Spre deosebire de tehnica arderii leziunilor, excizia are avantajul de a îndepărta focarele ”din rădăcini”. Deși este o tehnică de o complexitate sporită, gravată uneori de riscuri, este singura metodă dovedită prin care femeile cu endometrioză îsi pot recăpăta calitatea vieții. Operația pentru endometrioză are efecte pozitive și asupra fertilității.

 

Related Posts

Leave a Reply