In urma operatiei de cezariana, peretele uterin poate suferi o dehiscenta partiala, un defect cicatricial, cunoscut sub denumirea de istmocel uterin.
Ce este istmocelul uterin?
Acest defect poate provoca sangerari neregulate si poate fi o sursa a infertilitatii. Blocarea sangelui menstrual in interiorul unui istmocel al uterului provoaca iritatii severe ale mucoasei uterine, fapt ce duce la distrugerea spermatozoizilor pe masura ce acestia trec prin uter spre ovul, facand imposibila fecundarea ovulului. Aceasta inflamatie poate cauza infertilitate sau avort spontan, in cazul in care pacienta este insarcinata.
Cauze si factori de risc pentru istmocelul uterin
Aceasta afectiune apare doar la femeile care au suferit o operatie de cezariana. Cauza principala a acestei boli se considera a fi vindecarea insuficienta a cicatricei de la nivelul suturii peretului anterior uterin ca urmare a procesului de histerotomie. Alti factori care contribuie la formarea acestuia pot fi tehnica chirurgicala utilizata, materialul si tipul de sutura folosit in timpul interventiei chirurgicale.
Simptome istmocel uterin
Istmocelul uterin poate fi asimptomatic. Modificarea si marirea partii inferioare a cavitatii uterine reprezinta o parte dintre manifestarile acestei patologii care contribuie la aparitia sangerarii anormale, a durerii pelvine si a infertilitatii secundare. Femeile cu istmocel uterin se confrunta cu sangerari intermenstruale, de culoare inchisa, care pot fi vizibile mai ales dupa activitatea sexuala sau dupa exercitii fizice. Unele studii au relevat faptul ca in functie de diametrul istmocelului, poate creste preponderent spottingul postmenstrual.
Diagnosticarea istmocelului uterin se face de cele mai multe ori din intamplare, in cadrul unui consult de ginecologie. Femeile cu simptomele unui istmocel uterin pot astepta mult timp pana sa primeasca un diagnostic adecvat, desi aceasta boala afecteaza aproximativ 20% dintre femeile care au suferit o operatie de cezariana. Pentru o diagnosticare cat mai precisa este nevoie de utilizarea metodelor imagistice precum ecografia transvaginala si histeroscopia diagnostica. Metoda de prima intentie este ecografie transvaginala, care evidentiaza o imagine aneocogena de forma triunghiulara sau elipsoidala, cu varful orientat catre peretele anterior al istmului uterin si baza catre peretele posterior al canalului cervical.
Cu ajutorul histeroscopiei se poate stabili gravitatea situatiei si atitudinea terapeutica. O alta metoda mai mai putin utilizata, este RMN-ul care ajuta la stabilitea metodei de abord chirurgical, datorita preciziei inalte a acestei investigatii.
Tratamentul istmocelului uterin
Tratamentul istmocelului uterin este necesar atunci cand simptomele apar sau daca pacientele sufera de infertilitate secundara. Metodele de tratament pot fi conservative prin administrarea de anticonceptionale orale sau chirurgicale si anume repararea defectului uterin. Pacientele care vor sa ramana insarcinate vor opta pentru interventia chirurgicala, prin excizarea tesutului inflamat de la nivelul defectului uterin.
Scopul tratamentului chirurgical conservativ este de a corecta defectul de la nivelul cicatricei uterine, printr-o intervenţie denumită istmoplastie, procedura efectuata prin abord laparoscopic.
Istmocelul este o patologie subdiagnostica. Se preconizeaza ca odata cu cresterea numarului de operatii de cezariana, aceasta patologie va fi din ce in ce mai raspandita.