drtraianirimia@gmail.com

Istmocelul – diagnostic si tratament

𝐈𝐬𝐭𝐦𝐨𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥 este un defect al peretelui anterior al istmului uterin, localizat la nivelul cicatricei uterine in urma nasterii prin cezariana. Desi nu exista foarte multe informatii despre aceasta patologie, ea se traduce printr-un defect ce se produce in cadrul procesului de vindecare. Cicatrizarea vicioasa a peretelui uterin modifica anatomia uterina. Incidenta acestei afectiuni creste odata cu numarul de nasteri anterioare prin cezariana. Tehnica chirurgicala folosita, materialul si tipul de sutura ar putea juca un rol in aparitia acestei complicatii.Afectiunea are aparenta unui diverticul sau nisa. Acesta poate fi asimptomatic dar poate avea si manifestari care pot afecta calitatea vietii pacientelor.

Din pacate nu exista criterii standard de diagnosticare si tratare a afectiunii. Modificarile anatomice si functionale ale uterului, cauzate de aceasta afectiune, dau nastere unor simptome precum:

❌Sangerarea post-menstruala

❌Dispareunie

❌Durere abdominala

❌Menometroragii

Fibroza de la nivelul istmocelului afecteaza contractibilitatea uterului. Din aceasta cauza fluxul menstrual poate fi incetinit prin acumularea de sange la nivelul nisei. Dupa menstruatie pacientele experimenteaza o secretie inchisa la culoare acumulata la nivelul istmocelului.

S-a constat o asociere intre existenta acestei complicatii si infertilitatea secundara. Istmocelul se diagnosticheaza prin ecografie endovaginala si prin histeroscopie diagnostica. In unele cazuri poate fi necesara investigatia RMN. Conform unui studiu (Cesarean scar defect: a prospective study on risk factors; American Journal of Obstetrics and Gynecology; Volume 219, Issue 5, November 2018, Pages 458.e1-458.e8) riscul de aparitie a acestei complicatii a fost corelat cu diabetul gestational, un numar mai mare de nasteri anterioare prin cezariana si un indice corporal ridicat. Mai mult decat atat, s-a constatat faptul ca orice depasire a indicelui corporal era asociata cu un risc suplimentar de 6% de a dezvolta afectiunea.

Tratamentul chirurgical se impune in cazul in care simptomatologia o necesita, sau in cazul in care pacienta doreste sa ramana insarcinata. Tesutul inflamator impiedica procesul de implantare. Din pacate, aceasta este o alta afectiune ce afecteaza un numar mare de femei, care este subdiagnosticata. Atunci cand pacienta acuza dureri cronice, sufera de infertilitate si are o cezariana in antecedente, istmocelul ar trebui suspectat. Acest diagnostic este cu atat mai probabil cu cat pacienta are istoric de cezariene multiple, precum si uter retroflex.

De-a lungul timpului am diagnosticat si tratat aceasta afectiune, iar cel mai recent caz a fost al unei paciente care s-a prezentat la control pentru sangerari abundente la ciclu si dismenoree. Pacienta avea o nastere prin cezariana in antecedente si incerca sa ramana insarcinata din nou de 2 ani. In urma consultului imagistic am constatat existenta acestei complicatii. Intraoperator am constatat ca pacienta suferea si de endometrioza tubara si peritoneala. Am practicat excizia leziunilor de endometrioza si a tesutului cicatricial.

Related Posts

Leave a Reply