drtraianirimia@gmail.com

Dieta pentru endometrioza

Pentru ca sunt deseori intrebat in legatura cu acest subiect, m-am hotarat sa va impartasesc cateva lucruri despre un subiect foarte popular: 𝐝𝐢𝐞𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐧𝐝𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐨𝐳𝐚. De la bun inceput o sa mentionez ca nu exista niciun tratament dovedit pentru endometrioza.

Da, sunt chirurg si precum toti chirurgii, practic aceasta meserie convins de meritele chirurgiei. Rezultatele sunt clare, palpabile. Ele sunt confirmate atat de studii, cat si de pacienti. Si cu toate ca lumea incearca din rasputeri sa gaseasca solutii alternative, cateodata aluncand intr-o atitudine acuzatoare, blamand chirurgii de o lipsa de deschidere fata de alte variante, in cele din urma se ajunge la aceeasi concluzie: pentru anumite afectiuni singura varianta este interventia chirurgicala. Refuzul acestei variante inseamna, de cele mai multe ori, complicatii serioase, uneori chiar cu potential fatal.Asadar, atunci cand sunt intrebat de validitatea unei diete pentru o afectiune ale carei mecanisme nici macar nu au fost elucidate, nu pot decat sa afirm urmatoarele:

𝐄𝐧𝐝𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐨𝐳𝐚 este o afectiune inflamatorie. Studiile au confirmat niveluri ridicate de citokine proinflamatorii. Citokinele actioneaza ca un mesager intre celule; reprezinta un grup mare de proteine care sunt secretate de celule specifice ale sistemului imunitar. In unele cazuri eliminarea alimentelor care cauzeaza inflamatii poate atenua simptomele. Acest lucru este valabil in cazul simptomelor digestive. Nu exista studii care sa ofere informatii privind impactul dietelor asupra progresiei si dezvoltarii endometriozei. Insa, dietele pot contribui la o mai buna gestionare a simptomelor: greata, durerea abdominala, balonarea si crampele menstruale. Unul dintre aspectele dietei pentru endometrioza il reprezinta reducerea alimentelor bogate in estrogen. Este important de mentionat ca, desi endometrioza reactioneaza la modificarile hormonale din corp, ea isi produce propriul estrogen. Nu exista suficiente informatii care confirme faptul ca, consumul de alimente bogate in estrogen ar avea vreun impact asupra bolii. Un consum moderat si suficient de alimente bogate in vitamine si in antioxidanti ar putea avea efecte benefice in ceea ce priveste inflamatia. Insa, nu trebuie sa se creeze asteptari legate de regresia leziunilor de endometrioza.

Fructele, legumele, alimentele si suplimentele bogate in omega 3, toate acestea pot contribui la un echilibru intern si la o reducere a simptomelor dureroase. De asemenea, o dieta sanatoasa poate creste nivelul de energie. Oboseala cronica este un simptom al endometriozei. Ea poate fi combatuta prin schimbarea stilului de viata, prin introducerea alimentelor bogate in nutrienti si in macronutrienti. In plus, persoanele care adopta o dieta pentru imbunatatirea sanatatii vor invata destul de multe despre propriul corp. Vor stii ce alimente le priesc si ce sa evite.

Endometrioza este de multe ori asociata cu diverse alte afectiuni. Multe femei cu endometrioza vor avea mai multe intolerante alimentare si alergii, in comparatie cu persoanele care nu sufera de endometrioza (https://www.proquest.com/…/1b532d099eb09103200be8e…/1…). De aceea, adoptarea unei diete in cazul acestor persoane va avea efecte benefice. Deoarece este greu de diferentiat intre simptomele endometriozei si simptomele unor afectiuni gastrointestinale, perceptia va fi per total pozitiva. Femeile vor observa o imbunatatire a simptomelor, iar asta le poate duce catre concluzia ca dieta tine endometrioza sub control.Un studiu din 2018 (https://academic.oup.com/endo/article/157/7/2870/2422946) face legatura intre aportul alimentar bogat in grasimi si inflamatie sistemica mai semnificativa, precum si stres oxidativ. Ambele reprezinta caracteristici asociate cu endometrioza.

Studiile sunt putine si fie nu indeplinesc criteriile pentru a fi considerate relevante, fie sunt contradictorii. Cercetarea in ceea ce priveste endometrioza este deficitara. Insa, ceea ce avem disponibil pana acum ne spune ca o abordare chirurgicala corecta, impreuna cu un stil de viata sanatos pot imbunatatii semnificativ calitatea vietii pacientelor.

Atata timp cat dieta pentru endometrioza implica obiceiuri alimentare sanatoase, atata timp cat nu sunt eliminate anumite alimente care sunt importante pentru corecta functionare a proceselor din corp, atunci recomand si incurajez o astfel de dieta. Orice strategie sanatosa care poate reducele simptomele endometriozei este binevenita.

Related Posts

Leave a Reply