drtraianirimia@gmail.com

Ghid pentru consult specializat de endometrioza

Pentru ca endometrioza este o boala ce afecteaza numeroase femei, fiind totodata si una dintre cele mai subdiagnosticate patologii la femei, consider ca trebuie sa subliniez constant importanta efectuarii unui consult de specialitate pentru ca aceasta boala sa fie depistata intr-un timp cat mai scurt de la debut.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala cronica inflamatorie pelvina in care tesut similar cu endometrul se regaseste in afara cavitatii uterine. Deși majoritatea literaturii medicale echivaleaza endometrul cu endometrioza, aceasaă asociere este inca dezbatuta. Exista sute de diferente de natura histologica si morfologica intre endometru si tesuturile de endometrioza.

Complexitatea patologiei o face greu de diagnosticat, iar acest lucru se rasfrange asupra femeilor, deoarece simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori severe și se intind pe perioade foarte lungi de timp.

Endometrioza este una dintre cele mai dureroase boli. In medie, diagnosticul corect se pune intre 7 si 10 ani, timp in care, femeile traiesc in dureri. Acestea devin cronice si chiar evolueaza de-a lungul timpului, devenind o boala in sine.

De ce apare endometrioza?

Desi etiologia bolii nu este pe deplin elucidata, exista cateva teorii acceptate ca si explicatie pentru boala, neexiistand insa un consens asupra uneia sau alteia. Acest lucru produce o lipsa a ghidurilor de diagnosticare si tratament, inconsecventa in ceea ce priveste recomandarile de tratament.

Cea mai raspandita teorie cu privire la originea bolii este teoria menstruatiei retrograde elaborata de doctorul John Simpson in 1920. Conform acestei teorii, endometrioza reprezinta tesut uterin ce revine in corp prin trompele uterine odata cu menstruatia lunara. Din pacate esantionul folosit pentru pentru formularea concuziilor a fost redus, iar aceasta teorie nu poate explica prezenta bolii la fete tinere, care nu au menstruat si femeile care se afla la menopauza.

O alta teorie, este cea a Mulleriozei, elaborate de dr. David Redwine, conform careia endometrioza este un defect de dezvoltare ce are loc in timpul organogenezei (procesul embrionar de formare a organelor).

Simptomele endometriozei

Simptomatologia endometriozei este diversa, iar in stadiile avansate este insotita de dureri severe. Cele mai des intalnite simptome ale acesteia sunt diferite tipuri de durere: dismenoree, cu debut inainte de inceperea menstruatiei, durere la ovulatie, durere in timpul tranzitului intestinal, durere in umar si in piept, durere in timpul actului sexual, durere pelvina, menstruatie abundenta, dureri lombare, disconfort in timpul urinarii, hematurie, constipatie, diaree, greata, infertilitate, balonare, oboseala cronica.

Consult de specialitate pentru endometrioza

  • Anamneza

Primul pas in diagnosticarea endometriozei il reprezinta prezentarea la un consult de specialitate. Pentru ca aceasta patologie este deseori subdiagnosticata, alegerea specialistului este de o importanta covarsitoare. Trebuie sa avem in vedere faptul ca media pentru diagnosticare este intre 7 si 10 ani. In acest interval femeile sunt plimbate de la specialitate la specialitate, simptomele sunt evaluate individual, pierzandu-se imaginea de ansamblu. Manifestarile bolii sunt diverse si de multe ori fie depasesc sfera ginecologica, fie au origine ginecologica, insa nu sunt recunoscute ca si simptome ale endometriozei.

In cadrul consultatiei, medicul va face o anamneza amanuntita pentru a putea identifica elementele definitorii ale acestei boli. Dialogul cu pacienta este extrem de important. Anamneza detaliata are rolul de a face pacienta sa descrie chiar si simptomele despre care nu este constienta ca sunt semnele unei boli. Acestea se coreleaza si se cauta in special caracterul cyclic al durerii. Desi endometrioza provoaca deseori dureri la menstruatie, pot exista si alte simptome ce se agraveaza in apropierea ciclului, precum dereglari digestive, dureri de spate, dureri care se lasa pe picioare, dificultati la urinare, durere la ovulatie.

Este posibil ca pacienta sa nu realizeze aceste aspecte, de aceea, o discutie amanuntita este esentiala pentru o evaluare corecta. Diagnosticarea endometriozei se aseamana foarte mult cu o munca de detectiv, sau cu reconstructia unui puzzle.

De multe ori diagnosticul se pune doar partial. Atunci cand se identifica chisturile endometriozice, nu se ia in considerarea si posibilitatea altor leziuni profunde. Mai grav este ca pacienta care va fi supusa interventiei chirurgicale nu va beneficia decat de chistectomie, iar asta inseamna, de cele mai multe ori, ca leziunile care nu vor fi adresate vor continua sa provoace simptomatologie. Acest lucru va duce la necesitatea unei alte interventii chirurgicale. De aceea, este important de corelat simptomatologia cu rezultatul ecografic si cu examenul clinic. Endometrioamele sunt rareori entitati singular. In peste 70% din cazuri ele sunt insotite si de leziuni profunde.

  • Tuseul vaginal

In timpul examenului clinic, medicul va efectua tuseu vaginal si palpare abdominala. Tuseul vaginal se va face lent, fara miscari bruste, pentru ca pacientele au dureri mari, va observa zonele dureroase, medicul trebuie sa fie constient de acest aspect si sa nu traumatizeze pacienta. Cu cat pacienta este mai relaxata si mai complianta, cu atat consultul va fi mai relevant.

  • Investigatii imagistice

Ecografia transvaginala este investigatia complementara de prima intentie care se efectueaza pentru a identifica endometrioza, in special endometrioza ovariana si adenomioza. Prin intermediul acesteia, putem ridica suspiciunea de noduli de la nivelul rectului, retro-cervical, retro-uterin, sau prezenta anumitor aderente ale organelor genitale interne cu organele si tesuturile invecinate. Aceasta nu ar trebui sa provoace dureri, desi in cazuri de boala avansata, poate exista discomfort.

Ecografia transvaginala nu poate diagnostica cu certitudine nodulii intestinali si alte leziuni profunde, insa poate ridica suspiciunea de diagnostic ce va fi confirmata de un examen RMN. In plus, tuseul vaginal va putea confirma cu destul de multa acuratete localizarea tesuturilor endometriozice. Insa, acest lucru este posibil doar in urma unei vaste experiente cu boala.

Examenul clinic se completeaza cu un examen RMN, cu sau fara protocol de endometrioza, insa realizat de un medic radiolog specializat. Aceasta examinare este cea mai relevanta investigatie pentru confirmare, fiind utila in definirea leziunilor endometriozice, atunci cand se suspecteaza existenta nodulilor rectali si intestinali, si ofera informatii de mare acuratete pentru stabilirea unui plan chirurgical.

  • Indicatii la finalul consultului

Dupa diagnosticarea acestei afectiuni, in functie de gradul de severitatea al bolii, Pacienta poate avea indicatie de monitorizare, de tratament hormonal sau de interventie chirurgicala.

Tratamentul medicamentos este recomandat  doar pentru endometrioza ovariana si pentru adenomioza. Acesta consta in tratament hormonal cu contraceptive combinate. Tratamentele GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor) acționeaza asupra glandei hipofizei, suprimand activitatea ovarelor. El poate fi agresiv si poate predispune pacienta la efecte adverse importante. Este important de stiut ca poate fi cu succes inlocuit de tratamentul cu anticoncepționale combinate. Tratamentul cu GnRH poate fi insa recomandat pe o perioada scurta de timp, nu maim ult de 3 luni. Este o abordare ce poate fi utila in cazul pacientelor cu adenomioza ce doresc obtinerea unei sarcini prin fertilizare in vitro.

Tratamentul chirurgical al endometriozei il reprezinta excizia leziunilor in profunzime. Spre deosebire de tehnica arderii leziunilor, excizia are avantajul de a indeparta focarele” din radacini”. Desi este o tehnica de o complexitate sporita, grevata uneori de riscuri, este singura metoda dovedita prin care femeile cu endometrioza isi pot recapata calitatea vietii. Operatia pentru endometrioza are efecte pozitive si asupra fertilitatii.

Endometrioza este o boala care provoaca dureri intense si simptome diverse, de aceea pacientele au nevoie de indrumare corecta si continua. Miscarea si mentinerea unui stil de viata sanatos vin in completarea conduitei terapeutice si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii pacientelor.

Inainte de a va alege specialistul, asigurati-va ca aveti toate informatiile necesare, intrucat relatia pacient-medic este esentiala pe parcursul abordarii acestei patologii.

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

Rezectia intestinala in endometrioza profunda
martie 19, 2024
Cand se recomanda histerectomia?
decembrie 5, 2023
Vaccinul HPV in preventia cancerului de col uterin
octombrie 23, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services