Desi interventia chirurgicala este un eveniment inspaimantator, de care toti pacientii si-ar dori sa fuga, ea este, in multe cazuri, tratamentul optim pentru multiple afectiuni. In prezent beneficiem de toate progresele realizate in medicina, iar aceste progrese ne usureaza si noua, chirurgilor munca, minimizand in acelasi timp impactul asupra pacientului. Chirurgia laparoscopica este standardul de aur in tratarea patologiilor pelvine ce au indicatie chirurgicala.
Alungam temerile cu stiinta
Un rol major in frica pacientelor de operatii il joaca riscurile implicate in toate interventiile chirurgicale si mai ales, teama de anestezie. Desi este natural sa ne inspaimante ideea de a ne pune viata in mainile unor oameni si de a fi complet lipsiti de control, consider ca atunci cand intelegem foarte bine un lucru, acesta devine mai putin inspaimantator. Teama de necunoscut este, de fapt, teama de a nu detine controlul. Atunci cand chirurgul isi rezerva timp pentru a explica, pe indelete procedura, se formeaza o conexiune cu pacienta, bazata pe incredere. Cu alte cuvinte, cu cat explicatiile sunt mai detaliate, cu atat intelegem faptul ca, operatia, este o procedura extrem de minutios planificata si controlata, cu standarde de siguranta foarte mari.
Fiecare interventie chirurgicala este precedata de o serie de investigatii menite sa elimine orice fel de risc sau de surprize. Pacienta este consultata de medicul anestezist, care va intelege perfect contextul si va hotari toate aspectele legate de substantele folosite si de dozajul acestora. Pe tot parcursul interventiei, medicul anestezist asista la operatie pentru a monitoriza in permanenta parametrii pacientei. Tensiunea si pulsul sunt vizibile pe tot parcusul procedurii si sunt mentinute la valori optime cu ajutorul medicamentelor.
Chirurgul este intotdeauna asistat de mana a doua, adica un al doilea chirurg, precum si de mai multi asistenti de sala, care se vor asigura ca totul merge impecabil. Mediul este unul ultrasteril, iar aparatura performanta ne ajuta substantial in efectuarea actului medical.
In plus, atunci cand discutam despre interventii complexe, este important de stiut faptul ca acestea sunt realizate de catre echipe multidisciplinare. Asta inseamna ca in sala se pot afla simultan, chiar si 3 specialitati medicale diferite. Sala de operatie este cel mai sigur loc in care se poate afla un pacient.
Chirurgie deschisa vs chirurgie laparoscopica
Atunci cand discut despre chirurgie, intotdeauna ma refer la abordul laparoscopic. Chirurgia deschisa se practica in cazuri selectionate, atunci cand exista tumori mari, sau in cazul cancerelor ginecologie ce necesita rezectie ampla a tesutului malign.
Endometrioza, indiferent de localizare, se poate exciza prin abord laparoscopic. Eficienta este mult sporita, datorita imaginii foarte clare si mult marita obtinuta cu ajutorul camerei atasate telescopului. Acesta se introduce in abdomen printr-o incizie de doar cativa cm. Alte doua incizii la fel de mici reprezinta calea de acces pentru urmatoarele doua instrumente necesare interventiei.
Riscurile intraoperatorii sunt mult minimizate fata de cele aferente chirurgiei deschise. Riscul de sangerare este mult mai mic, riscul de infectii este si el minimizat. Dexteritatea si usurinta cu care putem efectua gesturile chirurgicale, scade riscul de complicatii. Cu cat trauma asupra organismului este mai mica, cu atat interventia este mai sigura, iar recuperarea mai rapida.
Pacientele se recupereaza mult mai repede in urma interventiilor laparoscopice. Mobilizarea se face, in functie de complexitatea interventiei, chiar si la cateva ore de la operatie. Amplititudinea miscarilor este mai mare decat in cazul chirurgiei deschise. Pentru ca nu se pune problema sectionarii unei portiuni mari a muschiului abdominal, recuperarea va fi mult mai usoara.
In plus, riscurile postoperatorii sunt si ele minimizate. De la eliminarea necesitatii de a ingriji plaga, pana la minimizarea riscului de hernie.
Ce putem trata cu ajutorul chirurgiei laparoscopice?
Abordul laparoscopic este protocolul standard pentru o serie de afectiuni si indicatii terapeutice:
- endometrioza
- miomectomie
- histerectomie
- chistectomie
- anumite patologii onco-ginecologice