drtraianirimia@gmail.com

Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual (SPM) este o afectiune care apare in a doua parte a ciclului menstrual, faza luteala. Reprezinta totalitatea manifestarilor clinice care includ modificari fizice si psihologice si afecteaza aproximativ 90% dintre femeile de varsta fertila. Manifestarile sunt diverse, iar diagnosticarea se face in urma discutiei cu pacienta. Ciclicitatea simptomelor reprezinta o caracteristica esentiala a afectiunii. Dintre simptomele clinice fac parte urmatoarele:

❗Oboseala

❗Anxietate

❗Balonare

❗Sensibilitatea sanilor

❗Modificari ale tranzitului intestinal

❗Retentia de apa

❗Cefalee

❗Mialgii

❗Modificari de comportament si de dispozitie

❗Furie

❗Depresie

❗Greata

❗Urinari frecvente

❗Acnee

Aceste manifestari dispar odata cu declansarea menstruatiei.In forma lui severa simptomul premenstrual se numeste tulburare disforica premenstruala (TDPM). Acesta este listat ca o tulburare mentala. Manifestarile pot fi atat de severe incat pot afecta calitatea vietii. Femeile pot resimti senzatii intense de furie, depresie, iritabilitate severa. TDPM poate afecta capacitatea de la lucra, de a socializa, de a intretine relatii sentimentale.

Conform unui studiu din 2021, incidenta celor doua afectiuni a crescut la nivel global, la fel si tendintele sinucigase. Iar din pacate, etiologia afectiunilor nu este elucidata. Se presupune ca hormonii si neurotransmitatorii sunt mecanismele de baza. Sentimentele extreme de depresie, furie si iritabilitate, specifice TDPM sunt de interes pentru a intelege mecanisamul afectiunii. Studiile au evidentiat legatura intre aceste simptome si un nivel scazut al serotoninei, substanta responsabila cu stabilizarea starii de dispozitie.

Nu exista niciun test sau examen clinic ce poate sa diagnosticheze afectiunea si nu exista nici analize de laborator. Diagnosticul se pune in urma discutiei cu pacienta, observand ciclicitatea simptomelor si prin excluderea altor afectiuni. Acest lucru spune foarte multe despre lipsa unor criterii standardizate, cat si a studiilor in domeniu. Simptomele SPM si TDPM pot coincide cu disfunctiile tiroide. Boala tiroidiana trebuie de asemenea exclusa. Pentru diagnosticarea cu TDPM este necesar sa se identifice minimum 5 simptome:

❗Iritabilitate sau furie excesiva ce se poate resfrange asupra altor persoane❗Anxietate excesiva

❗Sentimente de depresie, disperare sau chiar ganduri sinucigase

❗Atacuri de panica

❗Schimbari de dispozitie extreme

❗Insomnie

❗Alimentatie excesiva sau lipsa poftei de mancare

❗Oboseala cronica

❗Balonare, dureri articulare

❗Insomnie / somn excesiv

Tratamentul pentru sindromul premenstrual si pentru tulburarea disforica premenstruala tinteste sa amelioreze simptomele. El trebuie personalizat, deoarece nu exista o reteta universala. Acesta se imparte in tratament medicamentos si in modificarea stilului de viata.

𝗧𝗿𝗮𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗼𝘀:

🔴Antiinflamatoare nonsteroidiene

🔴Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (precum Zoloftul, Prozacul, etc.), pentru combaterea tulburărilor de dispoziție

🔴Administrarea suplimentelor pe bază de ginkgo biloba ar putea duce la scăderea sensibilității sânilor

🔴Anticonceptionale

🔴Antagonisti de hormoni eliberatori de gonadotropină – acesta este un tratament agresiv si nu este recomandat ca tratament de prima intentie

🔴AntidepresiveIn cazuri extreme se poate apela la histerectomie sau la ovarectomie.

𝗠𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗮𝘁𝗮 𝘀𝗶 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗶 𝗮𝗹𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲

Un stil de viata sanatos si echilibrat ajuta in orice circumstanta corpul. O dieta sanatoasa poate sa aduca un aport semnificativ de nutrienti care vor ajuta organismul sa ramana in parametrii optimi. Este demonstrat stiintific faptul ca exercitiul fizic, miscarea ajuta la imbunatatirea starii mentale. De asemenea, practicarea tehnicilor de relaxarea poate avea un efect benefic. Masajul si terapia reprezinta alte metode ce pot ajuta. Desi in trecut se presupunea ca aparitia SPM este legata de exces de estrogeni si de progesteroni, precum si de o deficienta de vitamine, studiile actuale postuleaza drept cauza a afectiunii o combinatie de factori:

🔴Acidul gama-aminobutiric (GABA) – neuro-mediator inhibitor central cu rol in reducerea excitabilității neuronale, fiind distribuit in intreg sistemul nervos central (SNC). Hiperexcitarea SNC poate determina modificari comportamentale, iritabilitate, stari de agitatie, insomnie, convulsii, tulburari neuro-motorii. GABA exercita o ” franare ” a tonusului neuronal hiperstimulat in prezenta factorilor de stres, avand un efect sedativ, tranchilizant asupra SNC in mod fiziologic. Atunci cand se produc modificari in cadrul sistemului acidului gama-aminobutiric, mecanismul de “linistire” a hiperexcitabilitatii SNC este perturbat

🔴Deficit de serotonina – compus sintetizat de catre sistemul nervos central. Este un neutrotransmitator care influenteaza dispozitia si regleaza ciclul somn-veghe

🔴Deficit prolactinic – prolactina se presupune ca are un rol in reglarea metabolismului si a sistemului nervos

Aceasta afectiune, in special varianta ei severa trebuie tratata printr-o abordare holistica. Ginecologul, psihologul, psihiatrul si dieteticianul trebuie sa colaboreze pentru a elabora un plan terapeutic individualizat.

Daca simtiti ca modificarile psiholgice si fizice din preajma menstruatiei sunt severe si va afecteaza abilitatea de a functiona, daca experimentati sentimente de depresie, sau mai grav ganduri suicidare, nu va sfiiti sa apelati la ajutor de specialitate, ginecologic si psihologic. Acestea sunt niste modificari fiziologice ce nu trebuie ignorate si nici minimizate. Cu abordarea potrivita veti reusi sa functionati normal, in ciuda puternicelor senzatii negative.

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

mituri endometrioza
5 mituri despre endometrioză
august 23, 2023
torsiunea ovariana
Torsiunea ovariană. Cauze, simptome și tratament
iulie 19, 2023
Dieta pentru endometrioză sau dieta antiinflamatoare
iulie 3, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services