drtraianirimia@gmail.com

Torsiunea ovariană. Cauze, simptome și tratament

Torsiunea ovariană este rotația ovarului în jurul ligamentelor care asigură vascularizarea, precum și conectarea de organele vecine. În acest proces pot fi implicate și trompele uterine.

Afecțiunea este considerată o urgență chirurgicală, deoarece poate provoca stenoza organului, precum și alte complicații. Ea apare cu precădere la femeile tinere, aflare la vârsta reproducătoare.

Ce este torsiunea ovariană?

Torsiunea ovariană reprezintă rotația ovarului în jurul ligamentelor care îl țin în poziție. Artera și vena ovariană se blochează. Pentru a evita complicațiile intervenția chirurgicală pentru detorsionarea organului se impune de impune de urgență, pentru a salva organul, sau pentru a-l îndepărta. Dacă circulația sângelui este stopată pentru mult timp, există riscul pierderii ovarului.

Nu este clar cu ce frecvență apare această afecțiune, considerată, totuși, rară, însă, are o prevalență ridicată pe partea dreaptă.

 

Cauzele apariției torsiunii ovariene

De regulă, femeile predispuse la acest tip de afecțiune sunt cele care au chisturi ovariene, gravidele. Alți factori de risc, pe lângă sarcină și chisturi ovariene sunt:

  • alte tumori ovariene, precum chisturile dermoide
  • malformație a trompelor uterine
  • dimensiunea anormală a ligamentului ovarian
  • procedurile de stimulare ovariană
  • niveluri ridicate de hormoni
  • sindromul ovarelor polichistice

Laxitatea ligamentului poate produce o mobilitate excesivă a ovarului, alterându-i poziția anatomică. Creșterea în dimensiuni a ovarului poate provoca torsiune ovariană. Aceasta poate fi completă sau parțială, în funcție de gradul obstrucției.

Un rol important îl joacă procedurile de reproducere umană asistată care presupun administrarea de hormoni ce măresc ovarele, crescând riscul de apariție a chisturilor și implicit, de torsiune ovariană.

Pe timpul sarcinii, anumiți hormoni provoacă relaxarea țesuturilor, inclusiv a ligamentelor care susțin ovarul. Astfel, atunci când ligamentul este lax, crește posibilitatea de producere a afecțiunii.

Simptomele torsiunii ovariene

Din ”fericire” simptomatologia afecțiunii va îndemna pacienta să se prezinte de urgență la spital. Orice întârziere poate pune în pericol integritatea fizică a femeii. Din păcate, simptomele torsiunii ovariene sunt similare cu cele ale altor afecțiuni precum apendicica, pietrele la rinichi, infecția tractului urinar. Diagnosticarea corectă a afecțiunii poate pune probleme din cauza simptomelor nespecifice, dar și datorită faptului că afecțiunea nu are o prevalență ridicată.

Debutul simptomelor este subit și pot fi generate de efort fizic susținut:

  • durere intensă și severă care radiază în tot abdomenul
  • greată, vărsături
  • durere care se lasă pe picior
  • febră
  • senzație de presiune la nivel pelvin
  • amețeală

Diagnosticul torsiunii ovariene

Pentru a identifica afecțiunea este nevoie de un diagnostic diferențial. Se vor elimina rapid, prin investigații specifice, gama de afecțiuni ce provoacă simptomatologia prezentă. Examenul fizic poate fi irelevant, deoarece poate exista o lipsă a sensibilității la palpare. Cea mai eficientă metodă de diagnostic este ecografia transvaginală, dublată de ecografia doppler. Efectuarea unui CT sau a unui examen RMN poate oferi informații destul de precise pentru diagnosticare, dar și pentru evaluarea afectării.

Tratamentul torsiunii ovariene

torsiunea ovariana
torsiunea ovariana

Tratamentul torsiunii ovariene îl reprezintă intervenția chirurgicală prin abord laparoscopic și presupune detorsionarea ovarului răsucit. Atunci când intervenția este efectuată în stadiul incipient al torsiunii, fără să se fi instalat necroza, se poate efectua repunerea acestuia în poziția anatomică corectă, cu evaluarea viabilității. Însă, dacă se constată necroza organului, acesta va trebui îndepărtat, uneori împreună cu trompa uterină asociată torsiunii. Procedurila se numește salpingo-ooforectomie.

Care sunt complicațiile asociate?

Una dintre cele mai frecvente și mai seriose complicații este necroza. Aceasta se produce atunci când irigarea cu sânge a ovarului este împiedicată pentru o perioadă mai mare de timp. Fertilitatea poate fi afectată. Printre complicații se numără:

  • Sepsis
  • Aderențe
  • Peritonită
  • Obstrucție intestinală
  • Dureri cronice
  • Infertilitate

Prevenția torsiunii ovariene

Profilaxia torsiunii ovariene o reprezintă consultul ginecologic regulat, însoțit de ecografie transvaginală. Atunci când sunt prezente tumori ovariene, acestea trebuie tratate adecvat pentru a împiedica creșterea lor în volum.

Prognostic

Cu cât afecțiunea este depistată mai repede și cu cât se intervine chirurgical mai repede, cu atât prognosticul este unul bun. Diagnosticul precoce poate scuti pacienta de eventuale complicații pe termen lung precum infertilitate.

Profilaxia, adică prevenția, este cea mai bună metodă de a ne asigura că prognosticul va fi unul favorabil.

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

mituri endometrioza
5 mituri despre endometrioză
august 23, 2023
Dieta pentru endometrioză sau dieta antiinflamatoare
iulie 3, 2023
Ce este istmocelul uterin si care sunt simptomele acestuia?
iunie 15, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services