drtraianirimia@gmail.com

Onco-ginecologie

Cancerele genitale feminine reprezintă o problemă remarcabilă de sănătate publică. Atât sistemul de sănătate, cât și pacientele suportă costuri semnificative, deoarece incidența și mortalitatea sunt foarte ridicate în România. Țară noastră se afla în 2020 pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin, în condițiile în care, depistat precoce, rata de supraviețuire este foarte mare.

 

Există două tipuri de prevenții:

  • Prevenire primară, respectiv prevenirea expunerii umane la anumiți factori de risc este o metodă care necesită aplicarea ei pe o durată foarte mare. Cu toate acestea, recent au intrat în practica curentă o serie de metode de prevenție primară cu rezultate cert pozitive (ex. Vaccinarea pentru human papilloma virus);
  • Prevenire secundară, respectiv identificarea și oprirea progresiei bolii din stadiul asimptomatic către cel simptomatic, bazat pe (1) depistare și diagnostic precoce și (2) tratamentul radical al neoplaziei identificate.

 

Stabilirea precoce a unui diagnostic pozitiv de cancer în sfera ginecologică are o deosebită importanță în vederea unui management optim al pacientei. Cu toate acestea, acest deziderat nu este posibil întotdeauna, morbiditatea și mortalitatea în cancerele genitale rămânând la niveluri înalte, cu precădere datorită faptului că stabilirea diagnosticului pozitiv se face de multe ori în stadii avansate, când posibilitățile recuperatorii sunt mult limitate.

 

România are unele dintre cele mai ridicate rate de diagnostic tardiv în cancerele din sfera genital. Una dintre principalele cauze o reprezintă faptul că pacientele minimizează sau ignoră necesitatea consultului ginecologic regulat, a simptomelor, dar și a metodelor de testare.

 

În fiecare an, mii de femei din întreagă lume sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer ginecologic, asociat organelor reproducătoare și, deși medicina modernă avansează în fiecare zi și descoperă noi tratamente, prevenția salvează cele mai multe vieți.

 

Examenul ginecologic de rutină poate să identifice stările precanceroase ale colului uterin, prezența formațiunilor tumorale ovariene sau îngroșarea endometrului. Toate acestea, investigate corespunzător pot realiza un diagnostic precoce al cancerului și obținerea de rezultate terapeutice optime.

 

Cancerul ovarian

Dintre toate cancerele ginecologice, cancerul ovarian reprezintă provocarea majoră pentru clinician. Este neoplazia cu rată cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 ani, cuprins între 0.5-1.6%. Incidența cancerului de ovar crește odată cu înaintarea în vârstă.

Deși este patologia oncologica genitală cu cea mai mare rată de mortalitate, descoperită în stadia incipiente rată de supraviețuire este de peste 90%.

Cancerul ovarian nu prezintă simptome decât în stadiile avansate, de unde și importanța consultațiilor regulate.

Stadiile cancerului ovarian

Stadializarea se realizează pe o scară de la 1 la 4. Rata de supraviețuire scade cu cât stadiul bolii este mai avansat.

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian prezintă simptome precum: 

 

  • disconfort ușor la nivelul abdomenului, aproape ca o indigestie;
  • durere în zona pelvină;
  • balonare persistentă;
  • oboseală;
  • sângerări între menstruații;
  • simptome gastrointestinale – eructații, indigestie, grețuri, vărsături, modificări ale tranzitului intestinal, constipație, diaree;
  • mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;
  • anemie și pierdere în greutate;
  • lipsa apetitului;
  • dificultate în respirație.

Diagnosticul cancerului ovarian

Diagnosticul cancerului ovarian se face cu ajutorul investigațiilor precum:

 

  • Ecografia abdominală sau transvaginală – folosirea de ultrasunete pentru a crea o imagine clară a ovarelor pe un monitor video;
  • Tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN);
  • Măsurarea markerului tumoral sanguin CA-125, HE4 și scor ROMA;
  • Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de țesut tumoral;
  • Biopsia – prelevarea unei probe de țesut tumoral pentru a depista existența celulelor canceroase.

Tratamentul cancerului ovarian 

Tratamentul cancerului ovarian este unul multidisciplinar. Acesta depinde de stadiul cancerului la momentul diagnosticului, fiind reprezentat de tratament chirurgical și chimioterapie. Evaluarea inițială poate fi efectuată printr-un abord minim invaziv (laparoscopie exploratorie), stabilindu-se extinderea leziunilor tumorale, atât pelvin, cât și în abdomenul superior, cât și strategia chirurgicală.

Cancerul de col uterin

Colul uterin denumit și cervix, este porțiunea inferioară a uterului. Acesta are forma unui butoiaș cu două orificii: unul superior, intern, spre cavitatea uterină, iar celălat inferior, extern, spre vagin. În porțiunea inferioară a colului, spre vagin, la nivelul orificiului extern se află o zonă, numită zona de joncțiune, unde se întâlnesc două tipuri de celule. De obicei cancerul de col se dezvoltă la acest nivel. Urmărirea periodică cu recoltarea și examinarea celulelor de la acest nivel poate descoperi modificările mai mult sau mai puțin avansate.

Diagnosticul cancerului de col uterin

Diagnosticul în cancerul de col uterin se realizează prin examenul citologic și biopsie. Examenul citologic indică modificările care apar în celulele recoltate de pe suprafața colului uterin. Această examinare indică prezența celulelor canceroase.

Metoda de investigare se numește examen citologic sau testul Babeș-Papanicolau. Prin efectuarea citologiei se pun în evidență modificările celulare care variază de la normalitate la stări precanceroase, până la cancer. Examinarea periodică va permite depistarea acestor modificări într-o etapă incipientă în care printr-un tratament adecvat se obține vindecarea leziunii.

Simptomele cancerului de col uterin

În stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, de obicei femeile nu prezintă simptome. Cancerul de col uterin se dezvoltă foarte lent, astfel încât această etapă fără simptome poate dura ani de zile. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.

Cele mai avansate tipuri de cancer de col uterin se întâlnesc, de obicei, la femeile care nu efectuează un examen Papanicolau regulat sau care nu au urmat sfaturile medicilor după ce au primit un rezultat anormal de frotiu Papanicolau.

Simptomele cele mai frecvente care apar în cazul prezenței cancerului de col uterin sunt: dureri la nivelul bazinului și sângerări în afara ciclului menstrual. Sângerările pot să apară spontan, după spălături vaginale sau la contact sexual. De asemenea, pot să apară scurgeri vaginale neobișnuite uneori urat mirositoare. Cu toate acestea, sângerarea anormală poate fi cauzată și de alte afecțiuni.

Tratamentul cancerului de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin depinde de mai mulți factori. Principalul rezultat al tratamentului oricărui tip de cancer este de a salva viața și de a elimina tumora cât mai curând posibil. Cu toate acestea, pacientele diagnosticate la o vârstă timpurie ar putea dori să aibă copii, ceea ce trebuie luat în considerare în timpul planificării tratamentului.

 

Tratamentul se stabilește, în primul rând, în funcție de stadiul afecțiunii:

 

  • Stadiul 0 necesită o ablație locală sau o excizie a leziunii și a zonei de transformare a colului uterin, în funcție de mărimea și amplasarea pe colul uterin;
  • Cancerele în stadiul IA1 pot fi tratate prin conizație, dacă întreaga leziune poate fi excizată complet;
  • Trahelectomia sau îndepărtarea completă a colului uterin poate fi efectuată în cazul cancerelor în stadiul IA2 sau IB1 cu o dimensiune mai mică de 2 cm că tratament de salvare a fertilității;
  • Cancerele în stadiul IB se tratează, de regulă, prin histerectomie radicală cu sau fără păstrarea ovarelor în funcție de vârsta pacientei;
  • Tratamentele standard pentru cancerul de col uterin avansat reprezintă histerectomia radicală și/sau radioterapia pelviană. 

 

În cazul formelor avansate de cancer poate fi necesară radioterapia și/sau chimioterapia. 

Stadiul clinic la momentul stabilirii diagnosticului afectează, de asemenea, pronosticul pentru pacientă.

Cancerul de corp uterin

Cancerul de corp uterin denumit și carcinom endometrial, este cea mai frecventă afecțiune malignă a tractului genital feminin, reprezentând aproape jumătate din totalul cancerelor de natură ginecologică. Acest cancer apare de obicei în perioada de menopauza a femeii, cel mai frecvent între 50 și 60 de ani. Ca frecvență, cancerul endometrial se află pe locul 4 după cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul pulmonar.

Simptomele cancerului de corp uterin

Principala manifestare a cancerului de corp uterin este sângerarea. Peste 90% din femei vor prezenta sângerări. 

În unele cazuri pacienta acuză scurgeri apoase sau rozalii. Toate femeile aflate în menopauză care prezintă sângerări exteriorizate prin vagin trebuie să consulte un medic de specialitate deoarece 1 din 10 dintre aceste persoane pot prezenta cancer de corp uterin. Alte manifestări care pot apărea sunt durerile la nivelul bazinului, tulburări de micțiune (urinare dificilă uneori dureroasă), pierderi în greutate.

Diagnosticul de cancer de corp uterin

Diagnosticarea se face prin: 

  • Ultrasonografia transvaginală
  • Biopsia endometrială
  • Biopsia prin histeroscopie

Tratament pentru cancerul de corp uterin

Tratamentul în cancerul de corp uterin include chirurgia, radioterapia, chimioterapie și în unele cazuri hormonoterapie. 

 

Chirurgia este de obicei prima opțiune terapeutică și are rolul de a elimina tumora uterină împreună cu ganglionii limfatici din jurul uterului și orice alte tumori care vor fi identificate. În funcție de rezultatul care se va obține prin analiza pieselor chirurgicale, se va determina extensia reală a bolii care va permite stabilirea tratamentelor ulterioare: radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie.

Pentru programări

Dacă experimentați mai multe simptome din cele prezentate mai sus, nu ezitați să consultați medicul specialist cât mai curând.

Completați formularul de mai jos pentru a stabili împreună programarea.

MedLife Arcul de triumf

Str. Clucerului nr. 55, sector 1, București

021.9646
www.medlife.ro/clinica-medlife-arcul-de-triumf 

Muntenia Medical Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A, Pitești

024.8948
www.munteniahospital.ro

Pro Clinic

Centrul Medical Galați
Strada Traian, nr 136 Galați

0336.912
www.pro-clinic.ro

Policlinica Regina Maria Floreasca

Strada Axinte Uricariul, București

021.9268
https://www.reginamaria.ro/clinici/policlinica-floreasca

https://www.reginamaria.ro/medici/dr-irimia-traian