drtraianirimia@gmail.com

Endometrioza

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune benignă definită că fiind prezența țesutului similar cu endometrul (glande și stromă) în afară uterului. Deși a fost documentată încă din secolul al XVII-lea, complexitatea endometriozei face că această boală să fie subdiagnosticată. Descrisă că o boală ginecologică, endometrioza a fost identificată pe aproape toate organele din corp. Se întâlnește preponderent în cavitatea pelvină, pe ovare, septul recto-vaginal, ureter, pe vezică, intestine, pericard și pleură.

 

Endometrioza se regăsește la femei toate vârstele. Deși este preponderent diagnosticată în perioada reproducătoare, patologică a fost identificată la fetuși, adolescente, femei la menopauză, bărbați și animale.

 

1 din 10 femei suferă de endometrioză. Durata medie pentru diagnosticare este de 7-10 ani. De la momentul diagnosticării, până la stabilirea unei atitudini terapeutice adecvate, poate trece o perioadă de timp egală cu cea necesară diagnosticării.

Endometrioză simptome

Atunci când vorbim de durerea în endometrioză ne referim în principal la cei 4D:

  • Dismenoree (prezența durerilor la menstruație)
  • Dispareunia (durerea la contactul sexual)
  • Disuria (durerea în momentul urinării)
  • Dischezia (dificultăți la defecație)

Diagnostic endometrioză

Pentru diagnosticarea corectă a endometriozei este nevoie de un protocol bine pus la punct, precum și de o experiență în recunoașterea simptomelor și a localizării leziunilor. Anamneza joacă un rol extrem de important, deoarece mare parte dintre simptome pot fi nespecifice. O parte dintre paciente pot ignora simptomatologia, pe care nu o vor identifica.  Examinarea clinică este, de asemenea esențială. Examinarea IRMN cu protocol de endometrioză poate oferi o imagine mai bună a întinderii bolii. Însă standardul “de aur” în diagnosticare îl reprezintă laparoscopia exploratorie.

Investigații

  • Consult ginecologic: prima suspiciune de diagnosticare apare după efectuarea anamnezei, adică după discuția pe care doctorul o are cu pacienta, care subliniază existența durerii la menstră, a durerilor la contact sexual sau a imposibilității de a rămâne însărcinată după mai mult de un an de încercări. Examenul clinic pelvin poate releva anumite deviații de la normal doar când boală este extrem de avansată, cu afectarea elasticității țesuturilor pelvine, a mobilității organelor din pelvis sau prin palparea nodulilor rectovaginali în spatele uterului).
  • Ecografie transvaginală: se pot depista doar chisturile endometriozice ovariene și uneori prezența de țesut cicatricial, fibros la nivelul septului recto-vaginal.
  • CA 125 în cazul prezenței unor chisturi ovariene suspecte, analizele de sânge pot identifica o creștere a markerului CA 125. Acest marker însă indică doar o suferință a ovarului și se regăsește și în cazul altor boli – cancer ovarian sau uterin, deci nu are o specificitate absolută.
  • RMN: utilizarea unui protocol specific pentru evidențierea leziunilor de endometrioză poate stabili cu o acuratețe destul de mare dimensiunea, extinderea și invazia leziunilor de endometrioză. Aprecierea corectă a extinderii permite stabilirea unui plan de management corect, evitând astfel unele intervenții chirurgicale inutile sau suboptimale (cazurile în care din echipa operatorie lipsește un chirurg digestiv și un chirurg urolog)

Tratament endometrioză

Durerile provocate de endometrioză pot fi gestionate, în unele cazuri, cu ajutorul terapiilor hormonale și cu ajutorul analgezicelor. 

Chirurgia poate fi folosită pentru excizia leziunilor endometriozice. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală folosită este laparoscopia. Dacă ovarele conțin chisturi endometriozice, acestea sunt cel mai bine tratate chirurgicale, deoarece este puțin probabil să dispară singure și nu pot fi tratate cu medicamente.

Tratamentul de elecție al endometriozei profunde îl reprezintă chirurgia excizională. Excizia este metoda chirurgicala ce presupune îndepărtarea focarelor de endometrioză în profunzime, din rădăcini. Spre deosebire de ablație, excizia are o rată de recidivă mult mai mică. Această tehnică chirurgicală presupune o supraspecializare a ginecologului ce se realizează prin efectuarea unui număr mare de intervenții. Chirurgul trebuie să recunoască diferitele aspecte ale leziunilor de endometrioza, pentru a le îndepărta corect.

Prin tehnica ablatiei se vaporizează țesuturile de la suprafață, însă leziunile profunde de endometrioza nu sunt adresate. Boala rămâne activă în pelvis. 

Studiile au dovedit faptul că operația de excizie realizată de către un specialist îmbunătățește atât calitatea vieții, cât și fertilitatea, atât în ceea ce privește endometrioza superficială, cât și cea profundă.

Adenomioză

Adenomioza reprezintă prezența glandelor endometriale sau a țesuturilor stromale în miometru. Ea nu trebuie confundată cu endometrioză, chiar dacă au trăsături comune. Adenomioza este o patologie benignă a uterului, foarte frecvența.

Adenomioză simptome

  • durerile severe abdominale în timpul menstruaţiei
  • durerile în timpul actului sexual
  • durere cronică pelvină
  • infertilitate
  • menstruaţia prelungită (mai mult de 5-7 zile), cu sângerare abundentă;

Diagnostic adenomioză

Diagnosticul adenomiozei presupune examen clinic şi imagistic. Cel mai frecvent sunt utilizate metodele imagistice, respectiv ultasonografia, dar un diagnostic diferenţial realizat cu ajutorul RMN-ului (rezonanţă magnetică nucleară), care poate diferenţia adenomioaza de alte afecţiuni, precum fibromul uterin, cel mai des confundat dar şi asociat cu adenomioza, este extrem de relevant.
Examinarea imagistică, prin RMN poate decela tipul de adenomioză, fiind cunoscute până în prezent 3 forme: adenomioza difuză, cel mai frecvent întâlnită, adenomioza chistică, adenomioza focală, din această categorie făcând parte adenomiomul

Tratament adenomioză

Tratamentul adenomiozei se împarte în: 

  • tratament conservator, pentru gestionarea simptomelor ce constă în folosirea contraceptivelor orale și folosirea dispozitivelor uterine cu eliberare lentă de progesterone
  • chirurgical, excizia profundă a țesutului
  • histerectomia, că tratament radical al adenomiozei difuze pentru pacientele ce nu își mai doresc sarcini
  • rezecția laparoscopică a nervului presacrat

Pentru programări

Dacă experimentați mai multe simptome din cele prezentate mai sus, nu ezitați să consultați medicul specialist cât mai curând.

Completați formularul de mai jos pentru a stabili împreună programarea.

Leave this field blank

MedLife Arcul de triumf

Str. Clucerului nr. 55, sector 1, București

021.9646
www.medlife.ro/clinica-medlife-arcul-de-triumf 

Muntenia Medical Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A, Pitești

024.8948
www.munteniahospital.ro

Pro Clinic

Centrul Medical Galați
Strada Traian, nr 136 Galați

0336.912
www.pro-clinic.ro

Policlinica Regina Maria Floreasca

Strada Axinte Uricariul, București

021.9268
https://www.reginamaria.ro/clinici/policlinica-floreasca

https://www.reginamaria.ro/medici/dr-irimia-traian