Cancerul de col uterin este o neoplazie maligna determinata de infectia cu anumite tulpini HPV. Human Papilloma Virus este o infectie cu transmitere sexuala. Rata de supravietuire este direct proportionala cu dimensiunea tumorii si stadiul in care este diagnosticata. Cazurile diagnosticate in stadiu incipient au o rata de supravietuire la 3 ani de aproape 90%.
Din pacate, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii cancerului de col uterin. Acest lucru spune foarte multe despre importanta screening-ului si a vaccinului contra HPV.
Factorii de risc care cresc sansele de a dezvolta cancer de col uterin sunt:
- Infectia cu HPV (Human Papillomavirus)
- Istoric neregulat de screening: femeile care nu au citologii Papanicolau regulate pentru a examina modificările cervicale precanceroase
- Antecedente de citologii Papanicolau anormale sau diagnostice de celule cervicale precanceroase
- Istoric de viata sexuala: femeile care isi incep viata sexuala inainte de varsta de 16 ani sau care au parteneri sexuali multipli, ceea ce crește riscul unei infecții HPV
- Anticoncepționalele orale;
- Fumatul – femeile care fumeaza au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin fata de femeile care nu fumeaza.
- Afectiune autoimuna preexistenta, o infectie cu HIV sau orice alta afectiune care face ca sistemul imunitar sa functioneze mai putin eficient. Un sistem imunitar slabit creste riscul de cancer de col uterin al unei femei, crescand riscul de a dezvolta o infectie cu HPV.
Diagnostic cancer de col uterin
Pentru diagnosticul de cancer este necesar sa se realizeze bipsia care arata atat prezenta celulelor canceroase, cat si eventuala invazie a straturilor profunde. Pe langa diagnosticul histologic (identificarea celulelor canceroase), in diagnosticul oricarei forme de cancer este necesar stavbilirea stadiului in care se afla boala. Stadiul se stabileste prin examen clinic (examen ginecologic), precum si cu ajutorul imaginilor obtinute prin examinari ecografice, dar mai ales radiologice – computer tomograf (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Conform unor practici si studii agreate international in ocologie, pentru fiecare stadiu se recomanda o anumita secventa de masuri terapeutice.
Stadializare cancel de col uterin
Stadiul I – celulele canceroase se afla numai la nivelul colului;
Stadiul II – tumora s-a extins la treimea superioara a vaginului (IIA) sau spre tesuturile din imediata vecinatate a colului (IIB);
Stadiul III – tumora s-a extins la cea mai mare parte a vaginului (IIIA) sau pana la ganglionii limfatici si tesutul situat in apropierea peretelui pelvin (IIIB);
Stadiul IV – tumora s-a extins la organele vecine (vezica sau intestin) sau mai departe, in afara pelvisului.