drtraianirimia@gmail.com

Masele tumorale ovariene reprezinta o patologie ginecologica frecventa. Ele se impart in tumori maligne si benigne. Chistul este prin definitie o colectie de lichid inconjurata de o membrana. Chistul mucinos este o alta forma de tumora epiteliala benigna si este mai frecvent in perioada de menopauza a femeii avand un potential malign ridicat. Diagnosticul se pune in urma examenului clinic si al anamnezei, cat si prin explorare imagistica. Insa, exista cazuri in care diagnosticul initial difera de cel intraoperator.

In cele ce urmeaza voi prezenta cazul unei paciente de 40 de ani, cu simptomatologie dureroasa la nivelului ovarului drept. Doua consulturi anterioare la doi specialisti diferiti nu se finalizasera cu un diagnostic cert. Existand suspiciunea unui chist endometriozic, pacienta a efectuat un RMN in urma caruia diagnosticul pus a fost de hidrosalpinx. In urma consultului si a evaluarii imagistice, diagnosticul de hidrosalpinx a fost infirmat. In schimb, aspectul ecografic era sugestiv pentru chist endometriozic.

Intraoperator am constat ca tumora era de fapt un chist mucinos. Este important de retinut faptul ca, un diagnostic categoric poate fi pus doar in urma interventiei chirurgicale. Laparoscopia, urmata de examenul histopatologic este “gold standard” pentru diagnosticare.Cu implicatii minime pentru pacienta, interventia chirurgicala este optiunea potrivita in astfel de cazuri. Interventia a avut o durata scurta, asadar pacienta nu a fost sub efectul anesteziei generale pentru mult timp, iar riscul de complicatii este minim. Pacienta a fost externata la 24 de ore de la interventie, cu stare generala buna.

Leave a Reply

Recent Articles

mituri endometrioza
5 mituri despre endometrioză
august 23, 2023
torsiunea ovariana
Torsiunea ovariană. Cauze, simptome și tratament
iulie 19, 2023
Dieta pentru endometrioză sau dieta antiinflamatoare
iulie 3, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services