drtraianirimia@gmail.com

Cand se recomanda histerectomia?

Ce este histerectomia?

Histerectomia este procedura chirurgicala prin intermediul careia uterul este indepartat. Este o interventie care se realizeaza pentru patologii uterine, avand multiple indicatii. Dupa cezariana, este a doua cea mai frecventa procedura chirurgicala.

Ce inseamna histerectomie subtotala si totala?

In functie de patologie, histerectomia se poate realiza in 3 moduri:

 1. Partiala (subtotala sau supracervicala) – este indepartat doar uterul, fara cervix;
 2. Totala – sunt indepartate uterul si cervixul;
 3. Radicala – sunt indepartate uterul, colul uterin, ovarele, toate structurile care sustin uterul si ganglionii limfatici.
Histerectomia

Cand se recomanda histerectomia?

Desi  poate fi o decizie grea, ea trebuie luata in considerare in cazul in care patologia este severa, pune in pericol viata, sau au fost epuizate toate optiunile terapeutice. In functie de varsta pacientei, de dorinta acesteia de a-si prezerva fertilitatea, sau de severitatea simptomelor si a patologiei, vom discuta impreuna implicatiile, riscurile, dar si beneficiile. In general, atunci cand discutam de paciente tinere, ce nu se afla in preajma menopauzei, vom face tot posibilul pentru a nu recurge la aceasta procedura. Riscurile si beneficiile vor fi atent cantarite.

Histerectomia are o serie de indicatii, precum:

 • Fibrom uterin de dimensiuni mari SAU care cauzeaza simptomatologie severa;
 • Adenomioza care cauzeaza simptomatologie severa, ce afecteaza calitatea vietii ;
 • Sangerari uterine anormale, post-menopauza, atunci cand tratamentul medicamentos nu poate ameliora simptomele;
 • Cancer cervical, endometrial, al trompelor uterine, cancer ovarian

Histerectomia se poate realiza cu sau fara indepartarea ovarelor. Aceasta interventie se numeste anexectomie si poate fi unilaterala, atunci cand se indeparteaza doar un ovar sau bilaterala, atunci cand se indeparteaza ambele ovare. In cazul in care ovarele nu sunt supuse exciziei, pacienta nu va mai avea menstruatie, lipsa acesteia se numeste amenoree, dar functia hormonala va fi pastrata. In cadrul interventiei chirugicale este posibilia inlaturarea trompelor, aceasta operatie numindu-se salpingo-ooforectomie.

Mult timp aceasta interventie a fost recomandata pacientelor cu endometrioza. In prezent stim ca endometrioza nu este identica cu tesutul endometrial si ca indepartarea uterului nu influenteaza leziunile de endometrioza profunda. Histerectomia se recomanda doar pentru cazurile severe de adenomioza, pentru care alte optiuni terapeutice nu functioneaza.

Cate tipuri de histerectomie exista?

Histerectomia poate fi abordata chirurgical prin mai multe tehnici, precum:

 1. Abdominal (laparotomic)
 2. Laparoscopic
 3. Vaginal

Histerectomia abdominala

Aceasta este o operatie deschisa, care se realizeaza printr-o incizie la nivelul abdomenului inferior prin care este extras uterul. Aceasta interventie permite medicului o buna vizualizare a cavitatii pelvine si indepartarea unui uter de dimensiuni mari. Dezavantajele acestei interventii sunt timpii de spitalizare  mai mari si recupereare mai anevoioasa. Abordul deschis poate da senzatia unei experiente traumatizante, atat din cauza disconfortului resimtit post operator, a cicatricei vizibile si a recuperarii mai lente. Din fericire, acest abord este rezervat strict pentru cazurile exceptionale, care nu permit chirurgia minim invaziva. Cu toate acestea, atunci cand tehnica chirurgicala este avansata, iar chirurgul are experienta, beneficiind de un management postoperator corect si complet, pacientele pot trece usor peste aceasta interventie.

Histerectomia vaginala

Excizia uterului se poate face pe cale vaginala. Instrumentarul se introduce in vagin printr-o incizie de mici dimensiuni. Avantajele acesteia sunt timpii scurti de recuperare si lipsa cicatricilor de la nivelul abdomenului. Deazavantajul principal al acestei operatii este imposibilitatea de a indeparta organe pelvine de dimensiuni mari.

Histerectomia laparoscopica

Aceasta interventie minim invaziva este superioara din punct de vedere al minimizarii riscurilor intra si post operatorii. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui laparoscop, se realizeaza 3-4 incizii la nivelul portiunilor laterale abdominale si la nivelul ombilicului, prin care se introduc instrumentele chirurgicale. Abordul laparoscopic pemite un timp de vindecare mai mic, timp de spitalizare redus, precum si un risc mult mai redus de complicatii. Durerea post operatorie este redusa, iar cicatricele sunt foarte mici.

Indicatiile pentru histerectomie laparoscopica includ: fribroamele uterine, sangerarile persistente, patologiile uterine maligne, adenomioza cu simptomatologie severa, prolapsul uterin, hiperplazii endometriale. Histerectomia laparoscopica ar trebui preferata in detrimentul histerectomiei clasice, in orice caz se preteaza pentru acest tip de interventii. Exista si unele situatii in care este necesar sa se apeleze la operatie deschisa (Iaparotomie), insa atunci cand patologia o permite, interventia realizata laparoscopic este abordarea optima.

Recuperarea dupa histerectomie

Recuperarea pacientelor dupa histerectomie dureaza cateva saptamani, timp in care se pot simti stari de oboseala si durere. Se recomanda respectarea indicatiilor medicale intru totul.

Astfel ca pacientele vor avea anumite restrictii si vor trebui sa adapteze stilul de viata, temporar, pana la vindecare:

 • evitarea ridicarii greutatilor in primele 2 saptamani,
 • repaus sexual primele 4 saptamani,
 • efort fizic cat mai redus in primele 2 saptamani
 • sa consume cat mai multe lichide, legume si fructe proaspete pentru a preintampina aparitia constipatiei
 • evitarea ortostatismului imediat dupa operatie
 • pacientele care au suferit de anexectomie cu simptome severe ale menopauzei, trebuie sa urmeze tratament de substitutie hormonal recomandat de catre medic.

 

Histerectomia este o procedura radicala si nu se recomanda cu usurinta. Daca va confruntati cu diagnostice care au indicatie pentru o astfel de interventie, este intotdeauna bine fie sa aveti incredere in medicul care recomanda procedura, fie sa solicitati o a doua parere. Recomand cu tarie sa nu se apeleze la histerectomie pentru endometrioza.

Incurajez pacientele sa nu amane consultul de specialitate, care poate preveni afectiuni grave.

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

operatie laparoscopica
Chirurgia laparoscopică – tratament chirurgical minim invaziv
iunie 25, 2024
Rezectia intestinala in endometrioza profunda
martie 19, 2024
consult endometrioza
Ghid pentru consult specializat de endometrioza
ianuarie 31, 2024

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services