drtraianirimia@gmail.com

Vaccinul HPV in preventia cancerului de col uterin

Infectia cu HPV este principala cauza de aparitie a cancerului de col uterin. Infectia cu virusul uman papilloma este una dintre cele mai frecvente infectii virale, principala metoda de transmitere fiind pe cale sexuala, prin contact direct cu o persoana infectata. Prescurtarea de HPV provine din limba engleza de la Human Papilloma Virus. Vaccinarea impotriva HPV este principala metoda de preventie impotriva infectarii cu acest virus, avand eficacitate de 100%.

In prezent se cunosc peste 100 de genotipuri HPV, dintre care aproximativ 40 afecteaza sfera genitala. Dintre acestea, aproximativ 15 tulpini au potential inalt oncogen, cele mai cunoscute fiind tulpinile 16 si 18, principalele cauzatoare de cancer de col uterin.  Infectia cu HPV cauzeaza aproximativ 5% din totalitatea cancerelor din lume, iar cancerul cervical este al 4-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Cum se transmite infectia cu HPV?

Virusul HPV se transmite în principal prin contact sexual, atunci când pielea intră în contact cu pielea sau cu zona infectată. Prezervativul nu asigură o protecție completă, dar reduce riscul de infectare cu HPV. Factorii de risc in aparitia infectiei cu HPV sunt:

  1. Activitatea sexuala neprotejata – folosirea prezervativului reduce riscul contactarii infectiei cu HPV, desi nu ofera protectie totala.
  2. Multiplii parteneri sexuali – Se estimeaza ca persoanele care au un numar mare de parteneri sexuali sunt mult mai predispuse sa contacteze infectia cu HPV.
  3. Sistemul imunitar slabit – in cazul pacientilor care urmeaza tratamente imunosupresoare sau a celor care sunt infectati cu HIV.
  4. Contact personal cu suprafete sau leziuni contaminate cu HPV fara a avea protectie, creste riscul de aparitie a HPV.

Simptome HPV

Pacienții care au HPV adesea nu au simptome. Virusul poate fi eliminat de sistemul imunitar în 2-3 ani, fără să existe urmări. In cazul in care acesta nu este eliminat de catre organism, virusul se multiplica si pot aparea excrescente de culoarea pielii localizate la exteriorul vulvei sau in apropierea anusului la femei, iar la barbati, la nivelul penisului, scrotului si anusului.

Diagnosticarea HPV-ului

Diagnosticarea infectiei cu virusul uman papilloma se face printr-un examen clinic, in cadrul caruia medicul va observa leziunile. In urma consultului, medicul specialist recomanda si efectuarea altor teste pentru a confirma si a observa existena unor leziuni la nivelul colului uterin, precum si tipul virusulu    i.

Metodele complementare de diagnosticare ale infectiei cu HPV sunt:

  1. Efectuarea testului Babes Papanicolau – se recolteaza o mostra de celule endocervicale, care va fi trimisa la laborator, unde va fi supusa examinarii microscopice pentru a depista modificari la nivel celular;
  2. Colposcopia – aceasta investigatie se face de catre medicul ginecolog care aplica la nivelul colului uterin o solutie de acid acetic, iar cu ajutorul unui microscop va examina in detaliu suprafata colului uterin.
  3. Genotiparea HPV – se recolteaza ca si BP, prin prelevarea unei mostre de secretie de la nivelul cervixului. Acest test permite detectarea tulpinei care provoaca infectia, prin determinarea materialului genetic al HPV. In functie de rezultat, medicul specialist stabileste care este riscul de a dezvolta o patologie oncogena.

Tratamentul HPV

vaccin HPV

Virusul uman papilloma este eliminat de catre organism in decursul a 1-2 ani, dar nu există un tratament pentru eradicarea virusului din corp. Tratamentul are ca scop diminuarea simptomelor sau inlaturarea leziunilor precanceroase. In principiu, medicul specialist va recomanda monitorizarea periodica a infectiei pentru a evalua aparitia unor posibile schimbari la nivel cervical.

Condiloamele cauzate de virus pot fi indepartate topic, prin aplicarea unor solutii keratolice care duc la eliminarea in timp a verucilor, fie prin diferite proceduri chirurgicale:

  • Folosirea laserului chirurgical;
  • Excizia chirurgicala;
  • Electrocauterizare;

Prevenirea infectiei

Infectia cu virusul HPV poate fi prevenita prin:

  • utilizarea prezervativului ca metoda de protectie,
  • evitarea contactului sexual atunci cand se constata prezenta verucilor,
  • reducerea numarului de parteneri sexuali,
  • efectuarea controlului medical periodic la medicul specialist,
  • vaccinarea impotriva HPV

Vaccinarea impotriva HPV

Vaccinarea impotriva HPV este principala metoda de profilaxie in cadrul infectarii cu virusul HPV. Se recomanda vaccinarea inainte de inceperea vietii sexuale, insa acesta se poate face la orice varsta, chiar si dupa inceperea vietii sexuale.

Sunt disponibile mai multe tipuri de vaccin, dintre care cel mai complet vizeaza 9 tulpini virale cu inalt potential oncogen. Vaccinarea se recomanda atat fetelor, cat si baietilor.

Vaccinarea consta in administrarea a 3 doze injectate intramuscular, a doua doza se administreaza la 2 luni de la prima, iar cea de-a treia doza la 6 luni de la prima doza. In cazul in care infectia cu HPV este deja prezenta in corp, vaccinul nu il va elimina, insa te poate proteja de o posibila infectie cu o alta tulpina.

 

Surse

https://vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/papilomavirusul-uman-hpv

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papilloma-virus-and-cancer

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

Rezectia intestinala in endometrioza profunda
martie 19, 2024
consult endometrioza
Ghid pentru consult specializat de endometrioza
ianuarie 31, 2024
Cand se recomanda histerectomia?
decembrie 5, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services