drtraianirimia@gmail.com

TORSIUNEA OVARIANA

Torsiunea ovariana apare in momentul in care unul dintre ovare se rasuceste, blocand artera si vena ovariana. Ea este o afectiune rara, dar poate fi periculoasa daca nu este adresata in timp util. Poate aparea necroza ovariana.

Afectiunea are o frecventa crescuta in randul femeilor ce sufera de sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, tratamentele de fertilitate sporesc riscul de rasucire al ovarului, ale carui dimensiuni sunt marite. Torsiunea ovariana apare, in cele mai multe cazuri, pe partea dreapta.

Din nefericire, majoritatea pacientelor primesc un diagnostic intarziat, iar asta duce la imposibilitatea de a salva ovarul. Intarzierea in diagnosticare este cauza de simptomele nespecifice. De cele mai multe ori simptomele sunt urmatoarele:

  • durere abdominala puternica – aceasta este, in majoritatea cazurilor, unilaterala, debuteaza brusc si se agraveaza rapid; durerea poate radia pe picior, in pelvis si in zona spatelui
  • greata si varsaturi – aceste simptome apar cel mai frecvent in cazul torsiunii ovariene; ele sunt deseori insotite de febra s
  • tulburari urinare
  • flatulenta
  • transpiratie rece
  • puls accelerat
  • sangerare vaginala

Un caz ce prezenta majoritatea simptomatologiei descrise mai sus s-a prezentat la camera de garda pentru tratament specific.

Pacienta, in varsta de 40 de ani prezenta dureri in fosa iliaca dreapta, cu debut in timpul zilei, greata si varsaturi. Mai jos va prezint protocolul pentru diagnosticare si tratament chirurgical:

Pentru diagnosticare s-au efectuat urmatoarele examene paraclinice:

  • CT abdomino-plevin ce a relevat leziune chistica pelvina, extinsa pana la nivelul mezogastrului
  • Eco TV+ABD ce a revelat ovar drept mult marit in volum, formatiune chistica sugestiva pentru chist seros

S-a efectuat interventia prin abord laparoscopic in urma careia s-a constatat ca pelvisul era ocupat in totalitate de o formatiune chistica, cu contur regulat, cel mai probabil apertenenta ovarului drept. Torsiunea anexiala avea 4 tururi de spira, adica era rasucit de 4 ori in jurul ligamentelor sale. Din pacate, ovarul era deja necrozat si nu a mai putut fi salvat. Am realizat anexectomie dreapta. Ovarul a fost indepartat si a fost trimis la examen histopatologic.

Evolutia post-operativa a fost favorabila.

Mai jos puteti urmari fragmente din cadrul interventiei chirurgicale.

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

Rezectia intestinala in endometrioza profunda
martie 19, 2024
consult endometrioza
Ghid pentru consult specializat de endometrioza
ianuarie 31, 2024
Cand se recomanda histerectomia?
decembrie 5, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services