Ce este endometrioza?
Endometrioza este o afecțiune benignă definită că fiind prezența țesutului similar cu endometrul (glande și stromă) în afară uterului. Se diagnostichează cu precădere la femeile de vârstă reproducătoare, însă, prevalența în rândul adolescentelor și a femeilor aflate la menopauză nu este cunoscută. Diagnosticul este dificil de pus atunci când premisa bolii susține că este o boală menstruală, ce apare doar la o anumită categorie de vârstă. Pacientele tinere care se plâng de dureri severe la menstruație nu sunt suspectate de endometrioză, în ciuda faptului că prezintă simptome specific bolii.
Care sunt cauzele endometriozei?
Etiologia bolii nu este pe deplin elucidată. Există anumite teorii care postulează diferite cauze ale apariției bolii. Teoria mulleriozei și teoria menstruatiei retrograde sunt două dintre cele mai vehiculate, iar cea din urmă este una dintre cele mai populare teorii.
Teoria mulleriozei susține că endometrioza are origine embriologică și reprezintă un defect de dezvoltare al diferențierii celulare al ductului Mullerian. Țesutul Mullerian este transportat în diferete zone ale corpului, în timpul procesului de organogeneză (dezvoltare și diferențiere a organelor), iar sub influența hormonilor, se dezvoltă în țesut endometriotic.
Teoria menstruației retrograde susține că mucoasa uterină eliminată în timpul menstruatiei nu părăsește corpul, ci se intoarce în pelvis, unde se implantează, se dezvoltă și se comportă ca și endometrul. Această teorie reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale tratamentelor inadecvate pentru endometrioză. Deși endometrioza a fost descoperită la femei foarte tinere, dar și la femei aflate la menopauză, desi histerectomia nu rezolvă niciodată problemele endometriozei profunde, desi țesuturile endometriozice rămân neafectate de menopauza indusă chimic sau chirurgical, în continuare, acestea sunt cele mai frecvente abordări ale bolii.
Endometrioza este o boală complexă, a întregului corp, pentru care există un singur tratament corect, ce scade semnificativ rata de recidivă: chirurgia excizională.
5 mituri despre endometrioză
Endometrioza cauzează întotdeauna durere intensă
Este dovedit faptul că gradul bolii nu se corelează cu severitatea simptomelor. Fiind o boală foarte complexă, cu localizări multiple, acesta poate da simptomatologie similiară cu alte patologii. În plus, de cele mai multe ori, simptomele apar în funcție de localizarea țesuturilor. De exemplu, atunci când se localizează la nivelul intestinului, endometrioza poate provoca balonare și tulburări digestive, simptome care nu sunt asociate, de obicei, cu acest tip de boală. Atunci când vezica este afectată, pacienta poate resimți disconfort la urinare, urinare frecventă, manifestări ce duc cu gândul mai degrabă la afecțiuni urologice.
Dacă ai endometrioză, nu poți avea copii
Una dintre principalele cauze ale infertilității o reprezinta endometrioza. Chiar și în stadii incipiente, boala crează un mediu ostil pentru o eventuală sarcină. Cu toate acestea, nu este imposibil de obtinut o sarcină. Chiar și femei cu stadia avansate de boală reușesc să obțină și să ducă la final sarcini. Fiecare situație este diferită, în ciuda multiplelor similarități ale bolii în rândul persoanelor afectate.
Dacă nu ai simptome, nu ai endometrioză
Așa cum menționam anterior, severitatea simptomelor nu se corelează cu gradul bolii. Din pacate, vedem din ce în ce mai multe cazuri extrem de grave, ce necesită intervenții laborioase și grevate de riscuri importante, la paciente ce nu prezintă simptome grave. Există un număr destul de important de cazuri în care, în ciuda simptomatologiei minime, boala este avansată. Așadar, lipsa durerii severe nu exclude existența bolii.
Endometrioza este doar o afecțiune menstruală
Endometrioza este deseori prezentă în cazul femeilor aflate la menopauză. Absența menstruației nu influențează cu nimic progresia bolii și nici simptomatologia. Endometrioza este o boală a întregului corp. Ea se poate localiza pe aproapre toate organele din corp. Există și forme extra pelvine de boală, precum endometrioza diafragmatică, endometrioza toracică, endometrioza pulmonară. Există, de asemenea, o formă rară de endometrioză a nervului sciatic. Simptomele bolii, deși se pot acutiza în timpul menstruației, pot fi constante, indiferent de perioada lunii.
Endometrioza ovariană este o formă superficială de boală
Riscul unui diagnostic incomplet este foarte mare atunci când cel care vizualizează ecografic chisturi ovariene endometriozice nu este un expert în endometrioză. Endometrioamele sunt rareori entități singulare. De cele mai multe ori, acestea sunt însoțite de leziuni de endometrioză profundă. O abordare chirurgicală care vizează doar îndepărtarea chisturilor, fără inspectarea întregii cavități pelvine și fără excizarea leziunilor, va lăsa pacienta cu aceeasi simptomatologie, cu o calitate a vieții scăzute și cel mai probabil, cu necesitatea unei alte intervenții chirurgicale.
Cum se diagnostichează endometrioza?
Diagnosticul pentru endometrioză se pune în urma evaluării ecografice, a consultului clinic și a unei anamneze detaliate. RMN-ul poate confirma diagnosticul.
Care sunt opțiunile de tratament ale endometriozei?
Opțiunile de tratament pentru endometrioză sunt limitate. Atunci când este în forme incipiente, nu provoacă simptome și nu cauzează infertilitate, se practică expectativa cu monitorizare regulată. În ceea ce privește endometrioza ovariană, se poate administra tratament hormonal, însă, atunci când chisturile depășesc 4 cm, se va interveni chirurgicală.
Pentru endometrioza profundă nu există opțiuni de tratament, în afară de cel chirurgical. Operația de excizie în profunzime a leziunilor este singurul tratament corect.
Endometrioza poate avea complicații?
Endometrioza este o boală complex care poate predispune pacienta la complicații importante. Nodulii intestinali pot cauza blocaj intestinal, leziunile aferente aparatului urinar pot cauza probleme urinare, iar in cel mai rău caz, hidronefroză.
Complicațiile pot fi, de asemenea, intra și postoperatorii, în funcție de dificultatea itnervenției chirurgicale. Există cazuri ce necesită stomare temporară.
Există o dietă pentru endometrioză pe care ar trebui să o urmez?
Deși nu putem afirma că există o dietă care poate ține sub control boala, anumite diete ameliorează în mod semnificativ simptomatologia în cazul anumitor paciente. Dieta care pare să ofere ameliorare a simptomelor se numește antiinflamatoare și presupune schimbarea stilului de viață.