drtraianirimia@gmail.com

Rezectia intestinala in endometrioza profunda

Ce este endometrioza?

Asa cum stim, endometrioza este o boala inflamatorie benigna si reprezinta prezenta tesutul similar cu endometru (insa nu identic), in cavitatea uterina. Acest tesut se poate localiza pe orice organ din pelvis, dar si din afara lui.

Endometrioza este de mai multe feluri:

-superficiala – peritoneala si cutanata (ombilicala)

-profunda – extragenitala

-ovariana – chisturi endometriozice

-extra pelvina

 

Endometrioza profunda

Endometrioza profunda inseamna un grad avansat de boala. Implanturile endometriozice se regasesc, in aceasta situatie, pe diverse organe din pelvis: vezica, uretere, ligament utero-sacrate, intestin.

Endometrioza intestinala afecteaza atat intestinul gros cat si intestinul subtire. Cea mai frecventa localizare este la nivelul jonctiunii recto-sigmoidiene. Leziunile se regasesc, destul de frecvent si la nivel ileo-cecal si au forma unor noduli.

 

Care sunt simptomele endometriozei intestinale?

In majoritatea cazurilor, endometrioza intestinala este confundata cu simptomul colonului iritabil. Simptomatologia este comuna, cu diferenta ca, in cazul endometriozei, putem observa, de cele mai multe ori, un caracter ciclic al simptomelor. Acestea se vor inrautati semnificativ in preajma menstruatiei.

Simptomele includ:

-dureri plevine cronice

-alternanta diaree/constipatie

-balonare frecventa si excesiva (asa-numita endo-belly)

-dureri la mictiune

-dureri in timpul tranzitului intestinal

Simptomele pot fi atat de severe, incat pot avea un impact foarte mare asupra calitatii vietii.

 

Cum se diagnosticheaza endometrioza intestinala?

Acest tip de endometrioza severa se diagnosticheaza urmand un protocol foarte bine stabilit. In primul rand se realizeaza o anamneza detaliati. Pacienta va fi intrebata despre simptomatologie. Discutia trebuie sa fie detaliata, pentru ca, de multe ori, aceasta nici macar nu asociaza simptomele digestive cu endometrioza. Medicul specialist trebuie sa joace rolul unui detectiv care urmareste firul bolii. Ulterior anamnezei va avea loc consultul de specialitate care consta in tuseu vaginal si ecografie transvaginala. Consultul ginecologic va fi foarte relevant pentru un chirug ginecolog care cunoaste localizarile bolii si manifestarile ei.

Desi se poate ridica suspiciunea de nodul intestinal in urma ecografiei transvaginale, este important sa stim faptul ca ea ramane doar atat: o suspiciune. Confirmarea diagnosticului trebuie sa vina intotdeauna in urma investigatiei specifice: RMN cu protocol de endometrioza. Nu trebuie si nu putem avea niciodata indicatie de rezectie intestinala exclusive in baza ecografiei si a consultului.

RMN-ul cu protocol de endometrioza arata foarte clar si dincolo de orice dubiu, dimensiunea nodului, localizarea lui si gradul de infiltrare in musculatura intestinului.

Cand se recomanda rezectia intestinala?

In primul rand, este foarte important de inteles faptul ca, nu toate localizarile intestinale ale bolii necesita rezectie intestinala. Rezectia este un gest complex si radical, iar decizia efectuarii acestei interventii trebuie cantarita foarte bine.

Decizia cu privire la conduita terapeutica se ia intotdeauna dupa revizuirea RMN-ului efectuat de catre un medic radiolog specializat in endometrioza. Specialistul radiolog va descrie foarte bine, foarte specific si in detaliu, localizarea leziunilor si stadiul bolii.

Pana la rezectia intestinala, vom lua in considerare alte tehnici chirurgicale, mai putin invazive. Astfel, atunci cand vorbim despre leziuni superficiale, sub 3 cm, fara infiltrarea in musculature intestinala, chirurgul colo-rectal poate efectua tehnica de shaving. Asta presupune indepartarea leziunilor prin “curatarea” suprafetei intestinului.

Rezectia intestinala este realizata atunci cand nodulul este de dimensiuni mari (peste 4 cm), iar gradul de infiltrare in musculatura intestinului este, de asemenea, mare. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, din punct de vedere al eliminarii simptomatologiei si al scaderii riscului de recidiva, se va indeparta portiunea de intestin afectata, fie prin rezectie segmentara, fie prin rezectie discoidala.

Atunci cand leziunea se localizeaza la nivel recto-sigmoidian, se va efectua rezectie segmentara si anastomoza. Asta inseamna ca se va indeparta, in bloc, partea de intestin infiltrata de nodul, iar capetele sanatoase vor fi conectate.

De ce sa nu recomandam rezectia ca procedura de tratament chirurgical standard?

Decizia efectuarii rezectiei intestinale se ia selectionat, dupa evaluarea foarte atenta a cazului. Nu se recomanda ca si interventie standard, din contra, trebuie recomandata cu foarte mare precautie si doar dupa analizarea riscurilor si a beneficiilor.

Putine cazuri justifica si necesita efectuarea procedurii. Desi nu se poate evita atunci cand simptomatologia si stadiul bolii o impune, asta nu inseamna ca este un process usor pentru pacienta. Riscul de complicatii creste odata cu complexitatea operatiei. Independent de priceperea si experienta chirurgului colo-rectal, exista situatii in care complicatiile apar oricum. Ele pot fi rezolvate cu succes daca sunt identificate devreme, insa, nu vom suspune niciodata pacienta acestui process extrem, daca situatia nu o impune.

Asadar, atunci cand primiti diagnosticul de endometrioza intestinala si indicatie de rezectie, va rog, asigurati-va ca ati trecut prin toate etapele necesare unui asemenea diagnostic.

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Recent Articles

consult endometrioza
Ghid pentru consult specializat de endometrioza
ianuarie 31, 2024
Cand se recomanda histerectomia?
decembrie 5, 2023
Vaccinul HPV in preventia cancerului de col uterin
octombrie 23, 2023

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Our Services